Op zoek naar het ultieme geluk

Een maatschappij die op volle toeren draait, we kunnen er moeilijk omheen. We travakken alsof we de eigen machines van ons product (lees : het leven ) zijn.

We werken omdat we het graag doen, maar vaak ook omdat we een inkomen willen, waar we ons gezin mee willen onderhouden, nieuwe kleren kopen, een auto, een fijne vakantie of een nieuwe gsm. We werken om onze behoeften te vervullen, om tot ons geluk te komen. Materieel geluk dan toch.

We zijn zelf allemaal schuldig aan het feit dat we ons laten volproppen met materiële dingen die ons gelukkig zouden kunnen/moeten maken. Persoonlijk vind ik daar ook niets mis mee, geld maakt misschien niet gelukkig, maar geen geld maakt zeker even ongelukkig.

Volgens de wetenschap, de geschiedenis en Steven Reiss heeft elke mens zijn basisbehoeften, deze worden beschreven als : ‘Basisbehoeften zijn factoren die personen nodig hebben om gelukkig te kunnen leven.’

Gelukkig te kunnen leven.
Geluk is die ultieme top bereiken, een soort van climax. Maar wat valt er verder dan nog te ontdekken als we daar helemaal alleen op die top staan terwijl de meeste mensen nog vaak kopje onder gaan?
Eigenlijk zullen we altijd onze grenzen verleggen op zoek naar meer om uiteindelijk toch nooit tot de volledige perfectie te komen.

Het gevoel van geluk vasthouden is voor velen onder ons moeilijker dan op zoek te gaan naar nieuw geluk. Maar de meesten weten niet eens wanneer ze hun ultieme punt van geluk bereikt hebben.

Wat zou er nog fijn, ideaal en uitdagend zijn aan de ochtendstond als je weet dat je dag nooit beter zal worden dan hij nu al is?

Gelukkige zielen leven niet langer dan ongelukkige zielen, dat is de bijzondere conclusie van een 10-jarige studie bij vrouwen in The Lancet.

Een positive ingesteldheid is fijn, maar we leven er niet specifiek langer door (zie : The Lancet onderzoek). Wat toch ergens goed nieuws is voor mensen die de kans niet hebben gekregen om het geluk voor zichzelf te kunnen creëren of vinden, wat vaak beïnvloed is door omgeving en opvoeding jammer genoeg…

Geluk is niet iets dat je morgen zal vinden op straat, geluk (lees : gelukkige levensstijl) is iets dat je zelf creëert naast al het materiële.
Uit eerdere onderzoeken van het World Happiness Report blijkt dat er maar liefst 5 Scandinavische landen in de top 20 van gelukkigste landen ter wereld staan, België staat respectievelijk op plaats 18 wat betekent dat we het best goed doen. Naast de Noordelijke Europese landen scoren de Midden- en Zuid-Amerikaanse landen ook redelijk goed.

Schermafbeelding 2016-05-09 om 14.35.35

De exacte definitie van geluk is relatief, voor de ene persoon is het de zon die ondergaat en de rustige natuur, voor de andere is het een mooie wagen en een dure handtas. Een barometer voor geluk bestaat nu eenmaal niet, laat dat een gerespecteerd feit zijn én worden.

Een oplossing in de zoektocht naar het ultieme geluk is er niet, verhuis naar Denemarken (gelukkigste land ter wereld momenteel) zou ik zo zeggen.

Zo niet, dan is het de kunst en jouw taak om het zelf te creëren. Geluk is iets dat niet op straat te rapen valt, ook niet iets dat je kan winnen bij een schietkraam. Het is het doel van het leven, iets dat nooit voor de volle 100% vervuld zal zijn maar dat maakt de zoektocht misschien net des te fijner?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s