Avondwandeling

Ik vind moeilijk de woorden om aan deze allereerste maar toch belangrijke blogpost te beginnen. Het gaat namelijk over iets wat mij als jong en actief meisje van 19 jaar oud echt wel van het hart moet.

Vorige week Woensdag (30/09/2015) begaf ik me na een leuke avond rond 22:00 uur richting de Brederostraat in Antwerpen (ik hoor het al :’Wat doe jij als jong meisje daar zo laat alleen nog?’ om te beginnen ben ik al jaar en dag vertrouwd met Antwerpen en nog nooit bang geweest laat staan dat ik daarom bepaalde plaatsen zou vermijden omwille van de angst dat sommige mensen me inboezemen. Met angst ben je namelijk niets.) 

Ik wou de bus 13 nemen richting de Paardenmarkt, daar waar ik sinds 3 weken op kot zit ( en de tijd van mijn leven beleef, wees maar zeker.) toen er plots iets enorm vreemd me overviel. Alles ging heel snel. Ik liep, mijn bus reed door, ik remde af, wou me omdraaien, een man kwam op me af, brabbelde enkele dingen in het Frans en voor ik het wist kreeg ik een zware stamp op mijn linkerbeen en vervolgens in mijn onderrug. De wereld stond even stil.

Ik had geen energie om op een normale manier te reageren laat staan nadenken wat er nu juist op dat moment exact gebeurde. Ik keerde me vliegensvlug om en ben huilend naar een jongeman verderop gestapt, deze heeft me meteen vastgenomen en getroost. Ik kan je vertellen dat de impact groot was.

Die avond was niet het enige voorval dat ik hier even wil delen met de wereld, enkele dagen ervoor namelijk Vrijdag- op Zaterdagnacht (25/09/15 – 26/09/15) na het terugkomen van een feest rond 03:30 ter hoogte van het Hessenplein werden een vriendin en ik enorm hard lastiggevallen, mannen die ons aangemaand hadden om in hun auto te stappen om vervolgens enorm hard op hun gas te drukken en over het voetpad te scheuren zaten ons op de hielen. Op dat moment greep een anonieme politiewagen in, voor ik het wist werden de mannen in de auto omsingeld door 4 stronken van politiemannen, het had jammer genoeg helemaal anders kunnen aflopen moesten deze er toen niet geweest zijn.

Na deze twee voorvallen kreeg ik enorm veel reacties van ‘Wat in hemelsnaam doe jij daar alleen als meisje?’, ‘Waarom liep je daar op dat uur?’, ‘Het was donker Noa, dan moet je je niet in de stad begeven.’ ik stond perplex. Dit waren NIET de reacties die ik wou horen. Verre van zelfs.

Waarom moet ik mij als jonge studente aanpassen aan mensen die zich nooit hebben aangepast aan onze maatschappij? 

Ik heb sinds die dag een enorm groot probleem met mezelf veilig voelen, de politie wist me makkelijk te zeggen ‘Maske, belt gewoon direct den 101 als zoiets u overkomt.’ maar zo simpel is het niet, als een man van 1m90 u twee stampen verkoopt is je eerste reflex jammer genoeg niet naar je gsm graaien.

Mij probleem ligt OOK bij het Antwerpse beleid, onze geliefde burgemeester De Wever zou zich beter een beetje meer toeleggen op de veiligheid in Antwerpen dan bij het uitschrijven van GAS-boetes omwille van het wildplassen van zatte studenten of enkele schooljongeren die een papiertje naast de vuilbak gooien. Dit is misschien een beetje kort door de bocht van mij, maar ikzelf accepteer het niet als normaal dat wanneer ik aan de politieman vraag ‘Maar meneer, wat moet ik dan doen om me veilig te voelen?’ het volgende antwoord krijg :’Jongedame, begeef u niet alleen na zonsondergang in de stad en koop uzelf pepperspray. Een boete wegens verboden goederen op zak is wel het minste als je je leven in veiligheid wilt brengen.’

Mijn mond viel open.

De maatschappij en de stad moeten zorgen voor een veilig gevoel, niet het busje pepperspray dat in mijn handtas zit en de noodknop die aan mijn sleutelhanger hangt.

Ik ben een meisje en dat zou mij niet mogen beperken, nooit, nergens. Zelfs niet als ik na zonsondergang de straat op wil.

Met angst ben je niets, maar met op je hoede zijn wel. Let op. Hoe jammer dit ook mag klinken. Antwerpen is niet veilig, en zeker niet na dat de zon achter de wolken zakt.

Advertenties

179 gedachtes over “Avondwandeling

 1. Sterkte Noa, het enige wat ik je mee kan geven is dat je vooral moet blijven praten maar dat ben je aan het doen. Of je nu praat of het neerschrijft is allemaal goed. Het is de enige manier om dit zo snel mogelijk een plaats te geven. Eigenlijk zouden we alle politiekers van steden en gemeenten zoals Antwerpen, Schaarbeek noem maar op eens moeten droppen op die plaatsen van zodra het licht uitgaat. Aan de andere kant zeg je het zelf dat het beleid voor onze veiligheid moet instaan en dit is dan ook wettelijk beschreven. Misschien een idee waar we met zijn allen iets aan kunnen doen en zeker slachtoffers zoals jij. Een soort van crowdfunding oprichten (zoals die student heeft gedaan om facebook aan te klagen wat betreft onze privacy, en die student wint nog ook) om voldoende geld in te zamelen, topadvokaat inhuren en de Belgische staat aanklagen wegens verzaking van onze veiligheid. Ze beschikken niet eens over voldoende politie om onze grenzen te bewaken laat staan om de burger een veilig gevoel te geven. Die andere landsverdediger is het leger en ook daar word het afgebouwd!!! Stel je maar eens voor dat de huidige situatie escaleert dan zullen we met ons leger van ocharme 10000 actieve militairen niet ver komen vrees ik. Er zijn er meer maar die tel ik niet mee wegens fysiek niet in orde door te weinig sport of teveel vet!!! Het is een schande hoeveel geld er in mensen gestoken word die hier niet eens thuishoren. Een echte vluchteling komt hier aan met vrouw en kinderen. Hier komen alleen jonge mannen aan, het word tijd dat de regering en heel europa hun ogen opent. Met de wetgeving in onze contreien mogen we met de wet gezinshereniging verwachten dat als er een miljoen vluchtelingen komen dat dat er binnen een paar jaar gemiddeld 7 miljoen zijn door die wet en dat maakt het helemaal onleefbaar voor ons!!!

  Like

 2. Eerst en vooral, wat een verhaal.. Jammer genoeg zijn er meerdere meisjes/dames die lastig worden gevallen. Ook voor mannen is het vaak niet veilig om alleen over straat te lopen in bepaalde buurten. Wat ik totaal niet kan vatten.. Hoe is het mogelijk dat wij als Antwerpenaren/Vlamingen/Belgen bang moeten zijn op bepaalde plaatsen van mensen die hierheen zijn gekomen, zich concentreren in bepaalde regio’s en zich niet kunnen/willen aanpassen.
  Nu moet ik oppassen wat ik zeg of de kaart van racisme wordt weer getrokken. Wat namelijk te vaak wordt gedaan als ze iets van commentaar krijgen. Maar laat ons eerlijk proberen zeggen dat de ‘gevaarlijke’ buurten toch wel de buurten zijn waar toevallig verschillende generaties immigranten wonen. Al moet er uitdrukkelijk gezegd worden dat NIET alle migranten zo zijn. Ik ken er genoeg die zich voortreffelijk aanpassen en zich toch nog kunnen houden aan hun culturele waarden en normen. Deze personen kunnen niet genoeg belicht worden! (Bij deze een dikke knuffel voor hen)
  Wat de burgemeester van Antwerpen betreft, er wordt wel degelijk extra geld vrijgemaakt en ingezet op veiligheid in de stad. Ik las overlaatst nog dat nu het aantal minimale patrouilles op straat gelijk zijn aan het aantal maximale patrouilles onder het bewind van de vorige burgemeester.
  Dit gezegd zijnde wens ik u nog veel sterkte in het verwerkingsproces! En die angst, daar geraak je inderdaad niet ver mee. Laat deze voorvallen je vooral niet van je stuk slaan en blijf vooral jezelf!

  Peace and Love!

  Liked by 1 persoon

 3. ik begrijp dat je je niet veilig voelt maar zo’n dingen gebeuren overal wel heb het vaak genoeg meegemaakt in een dorp ofzo
  en het goede is wel dat je iedere keer geholpen bent

  Like

 4. Het is gewoon degoutant dat je als jongedame niet meer gewoon veilig op straat kan lopen, onafhankelijk van tijd of lokatie. Neen, jij moet niet binnenblijven na zonsondergang en neen, jij moet niet wegblijven uit de stad. Het beleid moet zodanig gevoerd worden dat gasten die met dergelijke ideeën rondlopen zich wel twee keer zullen bedenken vooraleer tot actie over te gaan.
  Dat kan uiteraard niet enkel gerealiseerd worden door het stadsbestuur of de politie, die kunnen in eerste instantie de middelen vrijmaken en toezicht houden in eerste lijn. Ze moeten echter ook geruggesteund worden door justitie in het algemeen, en dat is momenteel ver zoek, niet enkel in Antwerpen maar in heel ons land. Wanneer ik zie welke idiote straffen opgelegd worden aan zij die over de schreef gaan verbaasd het me dat het niet nog meer gebeurd. Je moet echt wel al heel veel pech hebben om meer dan een “vermanende vinger” te krijgen, want ja, je moet de mensen “begeleiden” en niet “bestraffen” volgens sommigen.

  Wel, ik zeg je dat dit niet werkt. Je kan de mensen nog zoveel vrijheid geven als mogelijk, wanneer bepaalde grenzen overschreden worden moet je nu eenmaal respressief optreden en wel om twee redenen. Ten eerste is er het ontradingseffect, wanneer geweten is dat je bij dergelijk wangedrag je er niet onderuit komt en de prijs wel erg hoog ligt gaan er toch misschien enkele belletjes rinkelen en zullen, afgezien van de echt zware criminelen, de meesten zich wel weten te bedenken (op voorwaarde dat het consequent toegepast wordt uiteraard). En ten tweede geef je zo ook een duidelijk signaal naar het slachtoffer dat de fout niet bij haar te zoeken is, er slechts één schuldige is, namelijk de dader en ze niet in de steek gelaten worden door een krachtdadig optreden.

  Ik vind het zelf jammer dat het zover moet komen, ik ben de eerste om de mensen zo vrij mogelijk te laten in hun doen, maar er zijn nu eenmaal grenzen die onder geen enkel beding overschreden mogen worden. Eens je dat toch besluit te doen verlies je wat mij betreft alle recht op die vrijheden.

  Ik heb zelf 17 jaar lang nachtwerk gedaan als vrijwillig ambulancier in Gent. Ik ben uiteraard een man en Gent is Antwerpen niet, maar ik heb me zelf nooit onveilig gevoeld in onze stad, in geen enkele omstandigheid. Maar kan me best voorstellen dat je je de dag vandaag als (jonge)dame niet echt meer op je gemak voelt, en al zeker niet na dergelijke ervaring. Erg, heel erg…. 😦

  Like

 5. Ik ben een man van 27 en ik voel me zelf ook compleet onveilig in grootsteden, of zelfs in mijn eigen gemeente. Zelf ben ik ook al verschillende keren bedreigd en bespuwd geweest, heb ik klop gehad en ben ik zelfs al eens overvallen geweest.

  In mijn geval: Het is echt ongelooflijk, maar je kan ze er zo altijd uitpikken. Ze zijn altijd in een klein groepje, lopen stoer over straat en met opzet tegen je om reactie uit te lokken. Als je reageert slaan ze je in elkaar, als je niet reageert schelden ze je uit. Vrouwen worden altijd bekeken als een stuk vlees, klaar om te bespringen en ze steken het ook niet weg. Altijd luidruchtig, onbeschoft en agressief. Ze rijden rond met dure wagens (pussy-magnets) en lappen alle (verkeers)regels aan hun botten. Commentaar geven = klop krijgen of erger.

  Die losers hebben vaak ook geen werk of doel in hun leven, want zogezegd geen kansen gekregen in hun leven of “getraumatiseerd”. Fuck off, ik kom zelf uit een gezin waarin mijn moeder, die bovendien massa’s schulden had en verslaafd was aan drugs, mij en mijn zus alleen heeft opgevoed, hoe moeilijk het ook was (mijn moeder is heilig, ze heeft het ondanks alle tegenslag, goed gedaan!). Ik heb het grootste deel van mijn vrije tijd in mijn lagere school thuis doorgebracht tussen speedsnuivers en heroïnespuiters. Ik en mijn zus hebben nog nooit iemand lastiggevallen, drugs gepakt, gerookt of gevochten. Wij deden het steeds goed op school, hebben vast werk, enz. Wij hebben gewoon de kansen gegrepen die onze maatschappij naar mijn weten IEDEREEN aanbiedt en ons niet laten opstoken door slechte vrienden die totaal geen opvoeding hebben gehad, want daar zit het hem in! Ik wil hierbij wel even nuanceren: Werklozen zijn niet het probleem, wel de werkloze hangjongeren die uit verveling en slechte opvoeding genieten van hun gratis geld en de hele dag brave burgers lastig vallen.

  Wanneer zo’n klootzakken oudere mensen lastig vallen (lees: pet afpakken en bespuwen! Echt gezien in Gent, 100m van station Dampoort) die met moeite kunnen stappen en de politie dit gewoon weglacht, daar kan ik echt kwaad om worden. Justitie is een lachertje en de gewone mens is er altijd de dupe van, want men neemt ons niet serieus. Het is gewoon een cadeau wanneer je iemand verkracht of in elkaar slaat. Voorwaardelijke straffen en ondertussen doen ze gewoon voort want ze hebben er niets uit geleerd en de straffen zijn té hilarisch. Ik ben wel een voorstander van chemisch castreren, maar dat is een geheel andere discussie…

  En het zijn diezelfde klootzakken of mensen uit hun milieu dat op sociale media moord en brand schreeuwen i.v.m. ongelijke kansen, rascisme en discriminatie. Kust mijn kloten e zeg, wat kan mij nu schelen wat voor kleur, religie, geaardheid, politieke voorkeur of gekke kleren je hebt. Laat anderen met rust en verdedig jezelf of anderen niet die toevallig dezelfde religie, kleur, geaardheid, gekke kleren, politieke voorkeur, enz. heeft als jezelf omdat dit niet strookt met de algemene regel of code van die jouw “groepje”. Toegeven dat je “groep” ook slechte kantjes is nochtans zo moeilijk niet.

  In ieder geval, het is moedig dat je over je verhaal hebt kunnen getuigen. Gelukkig is de fysieke schade beperkt gebleven, maar mentaal zal je altijd gekraakt zijn. Angst is de basis van haat, hopelijk kan jij er beter mee omgaan dan ik of de gemiddelde hln.be-lezer. Hopelijk hoef jij het nooit meer mee te maken.

  Like

  1. Ik ken dat. Ik ben ettelijke jaren terug in Brussel eens overvallen en beroofd door “jongeren”(ge weet wel) en bedreigd met een stiletto, niet verwond onder het scanderen van anti-blank racistische slogans op rijm (dus niet ter plekke uitgevonden) ;”salaud, pâlot”, “connard, Pied Noir”

   Like

 6. Dag Noa,

  Ik ben een 27-jarige vrouw en woon al 15 jaar in Antwerpen-stad. Ik woon en werk hier, ik kom veel buiten en heb hier al op ieder moment van zowel de dag als de nacht rondgelopen. En helaas heb ik eveneens meerdere gelijkaardige ervaringen als jij gehad. Gaande van een oncomfortabel gevoel omwille van intimiderende individuen als grensoverschrijdend gedrag waarbij mijn hart in mijn keel bonsde, waarbij een enkele keer ik zelfs effectief voor mijn leven vreesde. Het zijn stuk voor stuk herinneringen waarbij ik steeds met een groot ongeloof op terugkijk (‘hoe kan een mens zijn medemens zoiets aandoen?!’) en waarbij ik nooit het gevoel had dat ik ze op één of andere interpreteerbare manier ‘uitlokte’. Ik had telkens het gevoel dat mij onrecht werd aangedaan tijdens deze voorvallen waarbij ik me helaas machteloos voelde en zelfs overwogen heb om op één of andere zwarte markt pepperspray aan te schaffen inderdaad.

  Ik probeer het wel telkens te plaatsen als aparte voorvallen, waarbij ik noch het stadsbestuur noch …. schuld treft; die komt alleen toe aan de dader(s). De politie heeft bij mijn voorvallen steeds uitstekend werk verricht, mijns inziens. En hoe je het ook draait of keert, ze kunnen uiteraard niet altijd overal zijn. Er kan àltijd meer en beter geïnvesteerd worden in preventieve veiligheidsmaatregelen; maar waarden-loze jakhalzen zullen helaas altijd blijven bestaan. En vaker voorkomen in de stad, want daar is nu eenmaal een hogere bevolkingsdichtheid. Ik vind het niet fijn om in deze gedachte te berusten (dat brengt terechte frustraties teweeg), maar daar zullen we nu eenmaal toch altijd rekening mee moeten houden, vrees ik.. en ons een stukje naar ‘moeten’ schikken.

  Je angst niet laten zegevieren (zoals je zelf zei), eventueel niet alleen rondlopen ‘s nachts (persoonlijke tip: per fiets word ik zo goed als niet lastig gevallen itt te voet 😉 ) en waakzaam blijven, zijn houdingen die voor mij persoonlijk wel werken.

  En daarnaast: het geloof in de goede medemensen niet verliezen (zonder naïef te worden, uiteraard). Want met nog meer negativisme is onze schone stad ook niet vooruitgeholpen.

  Veel succes en goede moed gewenst hoor.

  Like

 7. Hej Noa,

  Wat je zegt is volledig waar. Iedereen zo in staat moeten zijn om ’s avonds buiten te kunnen komen zonder pepperspray of dergelijke. Mensen die reageren dat je als meisje zo laat niet buiten moet rondlopen hebben volledig ongelijk, dat is zo’n beetje hetzelfde als tegen een overvallen juwelier zeggen dat hij maar geen juwelen in de etalage had moeten leggen. De mensen die ’s nachts anderen aanvallen zouden gestraft moeten worden, en niet jij omdat je de bus wilt nemen.

  Like

 8. Ik ben het helemaal niet eens met de reacties waarin men de situatie tracht te vergoeilijken en waarin men schrijft dat het vroeger ook zo slecht was.
  Ik ben 61 jaar en woon in een randgemeente van Antwerpen. Destijds liep ik als 16-jarige gedurende 3 jaar in het centrum van de stad school maar nooit heb ik toestanden of onveiligheidsgevoel meegemaakt zoals vandaag de dag, een caféruzie niet meegerekend.
  Sommigen in deze blog schrijven dat het 20 jaar geleden wel het geval was, zo zie je maar de evolutie van 45 jaar geleden, 20 jaar geleden en nu.
  Mijn recente ervaring :
  Ik ging gisteren uitzonderlijk, want we mijden de stad, met mijn echtgenote via de Huidvetterstraat naar de Wiegstraat en we kregen beiden een zeer ‘onveilig gevoel’. Het zal wel met de tijdsgeest te maken hebben maar het viel ons toch op dat we niet één enkele politieman tegengekomen zijn. Van ‘meer blauw op straat’ hebben we helemaal niks gemerkt, hoogstens één politiepatrouille met auto maar die hebben hun ogen op het verkeer te richten en niet op hetgeen zich op het voetpad afspeelt. In andere (buitenlandse) grootsteden zie je toch permanente politiepatrouilles te voet maar dit is in Antwerpen zeker niet het geval wat de burgemeester ook beweert.
  We kwamen een groot aantal zeer jonge netjes geüniformeerde scholiertjes tegen maar die praatten geen Nederlands noch West Europese taal met elkaar, is dat integratie als ze zelf op die leeftijd (+/- 10 jaar) nog niet gesensibiliseerd worden om zich aan hun omgeving aan te passen ?? Taal was toch belangrijk ???
  Ook de jongeman die gisteren (09.10.2015) in de Oudemansstraat wat slagen heeft gekregen van een illegaal zal zich wel 2 keer beraden alvorens nog eens naar Antwerpen af te zakken.
  Niemand controleert of de illegaal die bevel heeft gekregen om het land te verlaten dit ook zal doen.
  Net zoals de vuile diesels uit Antwerpen zullen gebannen worden zullen de brave Belgen over enkele jaren toelating moeten vragen om de stad eens te mogen/te kunnen bezoeken, mogelijk onder bescherming. Vandaag klinkt het hilarisch maar ik vrees dat het morgen werkelijkheid wordt.
  Kortom, de tijd van verandering is goed te merken, de burgemeester heeft nooit gezegd in welke zin en voor welke groepen de verandering zou intreden en zo heeft hij altijd gelijk. Ik begrijp best dat de huidige burgemeester noch een andere alles met een vingerknip kan oplossen maar maak het de mensen dan ook niet wijs !
  Hoe dan ook, in Antwerpen is de autochtone Belg niet langer hartelijk welkom.
  Mijn repliek zal zeker afgedaan worden als ‘gezaag’ van iemand die niet bij de tijd is maar ik denk dat ik nog heel goed mee ben met de tijd. Ik zie maar al te goed wat er fout loopt en hoe er niet tegen opgetreden wordt IN HET STRAATBEELD. Als ik en vele anderen het zie(n), waarom zien de beleidsmensen het dan niet ??
  Een ‘remake in new style’ van de jaren ’30 lijkt me spijtig genoeg niet veraf… en dit is geen doemdenken…
  Probleem is dat er nu een generatie aan zet is die de verhalen en ervaringen van toen niet uit eerste hand heeft meegekregen maar geschiedenis is nu eenmaal en onvermijdelijk onderhevig aan een sinusbeweging.

  Liked by 1 persoon

 9. Hey Noa,

  Super dat je actie ondernomen hebt! Ik leef met je mee. Iets te letterlijk jammer genoeg: best akelig om te lezen dat je ongeveer hetzelfde verhaal als ik meegemaakt heb op dezelfde plaats. Enkele jaren geleden wandelde ik van de Paardenmarkt (waar ik ook op kot zat) richting mijn ‘studentencafé’ op de Leien, toen ik langzaam maar zeker door een man die ongeveer op mijn hoogte stapte op het trottoir (maar die zogezegd met zijn gsm bezig was, hetgeen ‘verklaarde’ waarom hij soms naast me stapte en soms ‘achter me bleef hangen’) van de kant van de huizen richting weg gedwongen. Op een bepaald ogenblik voelde ik me echt niet meer veilig en keek ik achterom. Daar zag ik een wagen op de strook van de bushalte traag naderen met de achterdeur reeds open. Ik werd doodsbang. Toen de man zag dat ik het doorhad en zich naar mij begaf, heb ik het op een lopen gezet. Gelukkig voor mij was dit aan een kruispunt en was het rood voor “ons” en ben ik tussen de auto’s die van de andere richting kwamen doorgespurt (levensgevaarlijk) naar mijn café. Ik was volledig in paniek. Heb de politie toen aangesproken, die deden niets. Toen ik vroeg of ik een pepperspray bij me mocht hebben, antwoordden ze ontkennend en zeiden dat ik me dan aan een boete kon verwachten. Het beste wat ik kon doen was naar een autogarage gaan en een verfbommetje kopen, omdat “eens op hun gezicht gespoten, dat goedje er een paar dagen op blijft en ze dan zeker herkenbaar zijn als ze zich op straat begeven (precies of zij dat dan doen)”. Ook IK kreeg eerst de vrààg “wat ik zo laat op straat deed” – als ik het goed begrijp moet ik me dus veràntwoorden telkens ik me na zonsondergang naar buiten wil begeven?! Ook IK kreeg het antwoord me niet alleen op straat te begeven, hallucinant. Ik heb toen maandenlang mijn hockeystick meegezeuld uit pure angst weer overvallen te worden, belachelijk. Schandalig en beschamend omschrijven de situatie nét iets accurater.

  Het is overigens niet enkel een probleem in Antwerpen (uiteraard). Twee jaar geleden ben ik lastiggevallen in de Veldstraat (de “Meir” van Gent), waar ik om mijn tram stond te wachten, met letterlijk 20 man rond mij – vrouwen én mannen. Het was toen 17u30, de winkels waren dus nog open en er liep een massa volk rond. Op een gegeven ogenblik kwam er een zwerver naar me toe, begon me aan te raken en mijn haar vast te nemen en dingen tegen me te vertellen waar ik op slag misselijk van werd. NIEMAND reageerde, NIEMAND kwam tussenbeide. Aan de overkant van de straat stonden mensen stil en keken en wezen naar mij, maar NIEMAND die actie ondernam. Ikzelf stond verstijfd, terwijl er duizend gedachten door mijn hoofd spookten, zoveel dingen die ik wou roepen of doen, maar ik was gewoon verlamd. Toen hij eindelijk wegging (en er blijkbaar nog in geslaagd was iets van mijn tas af te prutsen en mee te nemen) kwamen er enkele mensen naar mij “mevrouw, gaat het?”, “mevrouw, oh zo erg voor u!”, JA NU IS HET TE LAAT EH!? Tot overmaat van ramp werd ik op de trein richting Antwerpen ook lastiggevallen (“enkel” verbaal dan wel) en – om de dag compleet te maken- toen ik in Antwerpen-Centraal aankwam ook. Btw – en niet dat dit er toe doet – ik had een jeans aan en een lange jas.

  Goed dat je actie ondernomen hebt, ik had het toen beter ook gedaan. Nu zij nog.

  Liked by 1 persoon

  1. Hei Nathalie,

   Ik heb ook iets akelig meegemaakt toen ik op kot zat aan de Paardenmarkt, begint op te vallen dat er daar serieus iets niet pluis is. Achtervolgd s’nachts door een man die het opeens op een rennen zette, ik dacht dat hij gewoon gehaast was en naast me door zou rennen, maar hij ramde mijn rug en ik was zo verdwaasd door de plotse impact dat ik niet meteen kon reageren. Toen begon hij aan mn kleren te trekken en zn tong in mn mond te duwen en duwde een mes tegen mijn zij en toen besefte ik wat er aan de hand was en ben ik beginnen roepen. Een paar studenten hebben toen hun raam geopend en zijn zich ermee beginnen bemoeien en dan is die aanrander gaan lopen met mijn tas. En ik heb vier jaar gevechtssport gedaan voordien, maar wat mensen niet beseffen dat je door de shock helemaal niet beseft wat er gaande is en dus ook niet gepast reageert. De studenten hebben de politie gebeld, en het eerste dat ik te horen kreeg toen we op het bureau kwamen was ‘twas weer ne makak zekerst’, jeetje zo een laag niveau daar. Ik kreeg ook te horen wat ik zo laat op straat deed, awel ik kwam terug van mijn job in de horeca! Mag ik nog gaan werken misschien? Of moet ik mezelf maar gewoon vastketenen in de keuken ofzo? En ik was van kop tot teen ingepakt in winterkledij, echt uitdagend hoor! Ze hebben hem toch kunnen vinden en oppakken, nadat hij het diezelfde nacht met nog twee studentes had geprobeerd. Hij heeft drie maanden gezeten. En nu loopt die psycho gewoon terug op straat. Dat is maar 1 van de vele horrorverhalen die ik heb, eens in de publieke ruimte ben je als vrouw een prooi.

   Voor ons vrouwen geldt er blijkbaar een ongeschreven avondklok, ik word daar woest van!
   Ik heb het ook nagevraagd, van die pepperspray, mocht inderdaad niet. Ik loop sindsdien rond met een persoonlijk alarm, een zakmes, gsm klaar in de hand op camera functie -om meteen bewijsmateriaal te kunnen verzamelen voor moest ik niet geloofd worden (erg he).

   Maar wat het allerbeste werkt en dat had ik van tevoren niet verwacht, is een grote hond nemen! Ik wou gewoon graag een hond, had niet echt stilgestaan bij veiligheid ofzo. Maar nu hij volgroeid is heb ik voor het eerst sinds mijn twaalfde terug het gevoel dat de straat ook van mij is! Terug een gevoel van veiligheid. Het is het liefste en braafste beest, maar een zwarte herdershond ziet er intimiderend uit en sindsdien geen catcalling meer, geen achtervolgingen, nu steken ZIJ de straat over als ze mij zien komen ipv ik. Het is een revelatie voor me! Groepjes Marokkaanse hangjongeren die de stoep blokkeren en waarvan ik vroeger instinctief wist ‘ai ik heb prijs, hopelijk is het maar wat catcalling in het beste geval’ die stuiven nu uiteen als ze mijn hond zien, ongelofelijk, ze zetten het echt op een rennen van schrik…
   Nu een hond is niet voor iedereen natuurlijk, ik wou gewoon mijn ervaring even delen 🙂

   Like

 10. Hey Noa,
  Wat je is overkomen is niet leuk, maar als ik lees dat je voor de gebeurtenissen wel vaker ’s nachts alleen op straat liep ben ik verbaasd dat je nog niet eerder zoiets overkomen is… Ik ben iets ouder dan jij en ik heb in het verleden ook al veel gal gespuwd over het feit dat zo’n dingen gebeuren, maar let’s face it: is er een grootstad (zoals Antwerpen) die compleet veilig is voor een jong meisje ’s nachts? Want wat verwacht je eigenlijk dat het bestuur van Antwerpen doet? Het is juist wanneer er geen beveiliging is dat je voor jezelf zou moeten opkomen en jezelf verdedigen. Ik vind het erg om te zeggen, maar ik vind je reactie ietwat naïef. ‘Het verstand komt met de jaren’ is een gezegde dat ook echt waar is.

  Like

  1. Laag bij de grond je reactie! U vind het dus normaal dat dit al jaren kan en dat het alleen maar erger word. Grootstad of niet ik ben er opgegroeid en zo’n 30j terug was dat niet. Er zal altijd wel eens iets gebeuren dat kan je niet vermijden. Maar als je de dag van vandaag in de donkere als meid alleen over straat gaat heb je problemen 100% zeker maar nogmaals vroeger niet!!! Het Antwerps beleid heeft er inderdaad niet zoveel mee te maken wel het integratiebeleid want dat heeft nog nooit gelopen!!! Als ze hier zouden doen wat ze in Australië doen dan zou er niemand meer naar hier komen. Ik heb daar 6j gewoond en gewerkt en voor ik me daar kon vestigen moest ik 25000 euro borg betalen op een geblokkeerde rekening en die borg word gebruikt als ik kosten maak die ik niet meer kon betalen. Als ze dit in elk land toepassen is de culturele samenleving ten dode opgeschreven en dat zou pas feest zijn.

   Liked by 1 persoon

 11. En toch zijn de agressievelingen meestal diegenen met een kleurtje( maar dat mag politiek correct niet gezegd worden, hé), en toch durft men te beweren dat de Multi-culturele samenleving een goede zaak zou zijn. Bullshit !
  Spijtig genoeg zal het steeds erger worden en kon onze politie en onze politiekers geen oplossing bieden, je zult dus zelf voor je veiligheid moeten zorgen door je inderdaad te wapenen en door steeds uiterst op je hoede te zijn en zeker ’s avonds als je in deze stad loopt.
  Ik voel ten zeerste met je mee, ook ikzelf ( 77 jaar) voel mij niet meer veilig in onze Sinjorenstad . Dat was vroeger alleszins anders toen we niet vergeven waren door het balkan- en noord-afrikaans gespuis.Hooguit kon je toen een dronken sinjoor tegenkomen die wat lalpraat verkocht.
  Waar is der oudren fierheid nu gevaren ? Veel sterkte !

  Liked by 2 people

  1. Inderdaad de politiek-correcte slogan beweert wel ; “Diversiteit is een verrijking” , maar “vergeet”(sic) er bij te vertellen voor welk bevolkingssegment dan wel. Qua veiligheid is de “diversiteit” geenszins een vermeende “verrijking” ; elke senior die laatste decenia de evolutie qua “veiligheid” volgde, kan daarover meespreken, vaak ZELF aan de lijve ondervonden Wie ooit eens zoals ik , tussen pot-en-pint een vertrouwelijk gesprek had met een cipier (niet in uniform, in zijn vrije tijd) kan veel te weten komen over een dwarsdoorsnede der gevangenispopulatie, waarover de politiek-correcte censuur met plezier een politiek-correct camouflagenet ter intentiontionele misleiding drapeert !

   Liked by 1 persoon

 12. Beste,

  Ik wil zeker niet aan politiek doen, maar als er nu juist één iemand is die momenteel de stad terug probeert
  veiliger te maken dan is het toch wel de verdienste van Bart De Wever. Niet van de andere meelopers die hiervoor ook in de vorige coalitie zaten. Ze pronken wel graag mee op de eerste rij de gay parade, maar dit is uit puur belang en sommige staan zeer graag in de belangstelling. Ik concretiseer dit :
  In de van Schoonhoven straat (vroeger de uitgangsbuurt voor mannen die gay zijn) waren in de jaren 80 nog ongeveer een 30 bars of drankgelegenheden, nu de dag van vandaag 0.0.
  Waarom : Omdat het vorige stadsbestuur er totaal maar dan ook totaal er niets hebben aangedaan om
  enkel en alleen nog maar om 1 straatje waarin de laatste 20 jaar wel honderden , miss zelfs een paar duizenden
  misdrijven zijn gebeurd. Ik heb daar werkelijk oorlogstaferelen gezien. Mensen werden ineengeslagen,
  duizenden portefeuilles werden gestolen, en sommige gay-bars waren gewoonweg drug cafés geworden.
  Door het uitblijven van echte criminele en daadwerkelijke aanpak van dit probleem, zijn spijtig genoeg alle
  bars en cafés moeten dicht gaan.
  Alleen investeren qua veiligheid op de Meir of de Keyzerlei, of in toeristen is natuurlijk tonaal onvoldoende :

  Ik sluit af met het volgende :

  Ik zou graag met 10 journalisten undercover de volgende test doen :

  Drugs dealen aan het op de Meir of drugs dealen in de elders in Antwerpen, wedden dat je op de Meir of het Mas binnen de 5 minuten wordt opgepakt. Dit zelfde elders in de stad : Bedankt wij zullen het doorgeven aan de bevoegde diensten !!!

  Mvg,

  Dirk

  Like

 13. Een van de belangrijkste pijlers van de islam is de onderdrukking van de vrouw. Het SHARIA-recht besteedt een lang hoofdstuk over hoe een vrouw zich dient te gedragen.

  NIET-ISLAMITISCHE VROUWEN hebben in principe geen rechten en mogen als SEKSSLAVIN verkocht worden op de halal-markten. Doorheen de eeuwen werden miljoenen blanke Europese vrouwen verkocht. Zie daarover de studie van GILES MILTON, WHITE GOLD, over de handel in Europese slaven door de Araben.

  ISLAMITISCHE VROUWEN moeten zich uiterst gedeisd houden en hun functie beperkt zich tot het produceren van zoveel mogelijk jihadis. Zie daarover de studie van AYAAN HIRSI ALI, DE ZOONTJESFABRIEK.

  Het is heel belangrijk voor de toekomst van Europa dat de fascistische ideologie van die klootzakskes ontmaskerd wordt.

  Liked by 2 people

  1. Er wordt hier nergens gereffereerd naar het feit dat ze is lastig gevallen door islamieten.. Een allochtoon (waar ook niet naar gereffereerd wordt, is niet noodzakelijk een islamiet). Kan evengoed iemand van Poolse, Roemeense, Nigeriaanse, etc origine zujn. Of een of andere marginale Belg pur sang. Uw reactie is dus volledig overbodig en zorgt slecht voor meer onvrede tussen bepaalde geloven en culturen.

   Om even te duiden; ik ben een gewone Vlaamse jongevrouw. Uw verwijzint naar de Islam heeft op deze blog geen enkel nut.

   Like

   1. Uitgebreide studies wijzen uit dat tenminste 90% van alle verkrachtingen in Zweden door mohammedanen wordt gepleegd. Ook mijn dochter werd op de schop genomen door Marokkanen, net zoals zoveel andere vrouwen. De tijd van politieke correctheid is voorbij.

    Neemt u even de tijd voor deze studie van Eveline De Wree over het dadersprofiel bij groepsverkrachting: https://books.google.be/books?hl=nl&lr=&id=e2o_u9p-K1EC&oi=fnd&pg=PA49&dq=islam+en+seksuele+delinquentie&ots=vrfg1pUWR-&sig=AHUn2pmVrDYseZjK-modSrZLsDA#v=onepage&q=islam%20en%20seksuele%20delinquentie&f=false

    Like

 14. ik las dit in GvA en vond het daarna op FB. ergerlijk, typisch voor een bepaalde mentaliteit. maar ook stom van die politieagent om je pepperspray aan te raden, waar je echt wel moeilijkheden mee kan krijgen. een tip: haarlak of zo is wel legaal en dikwijls even effectief

  Like

 15. ik vind het zo erg om te horen dat je als vrouw niet meer alleen en laat de straat op mag wij vrouwen willen ook is graag uitgaan en hoeven ons normaal niet te beschermen met peperspray of noodknoppen ik krijg van mensen op cafe ook altijd de reactie van zowel mannen als vrouwen dat ik niet alleen naar huis mag lopen hoewel ik maar 800 meter van dat cafe woon ik voel me zeer gelimiteerd door de mentaliteit die sommige mensen hebben tegenwoordig

  Like

 16. Zweedse, Duitse en Britse vrouwen hebben de afgelopen jaren uitgebreid kennisgemaakt met de houding van geïmporteerde moslims tov vrouwen. Aangezien de import ervan vrolijk doorgaat, zal het alleen maar erger worden. De ‘vluchtelingen’ die de afgelopen maanden naar Europa zijn gekomen, zijn 70% mannen en West-Europa is vastbesloten om zich aan te passen aan hun wensen. De media rapporteert nauwelijks en laat vaak de naam/nationaliteit/achtergrond van de daders of verdachten weg. Met een beetje zoekwerk op het internet vindt u het lot terug van de vrouwen en Christenen in asielcentra. U zal er niet vrolijk van worden.

  De vrijheid van vrouwen om op elk uur van de dag en nacht onbezorgd rond te lopen, is voorbij. Jammer, maar helaas.

  Liked by 1 persoon

 17. Beste Noa,

  Niemand zou zich onveilig mogen voelen, ook niet ’s avonds of ’s nachts! Gelukkig was de politie er op tijd bij om in te grijpen en is je niks ernstig overkomen. Wel belachelijk dat ze zeggen dat je jezelf moet bewapenen om je te beschermen.

  Ik hoop dat er snel een oplossing kan komen voor het onveiligheidsgevoel dat jij (en vele andere mensen) hebben! Laat je vooral niet tegenhouden om de dingen te doen die je wil doen.
  Veel sterkte meid!

  Like

 18. Ik ben geboren en getogen in de seefhoek, een wijk in Antwerpen..
  Als jong meisje werd je constant aangesproken en nagefloten, maar er werd (naar een vrouw toe) zelden fysiek geweld gebruikt. Tegenwoordig ziet dat soort van mensen (ik zeg niet RAS, maar SOORT als in catergorie) naar niks meer..
  Men komt en gaat en stelt eisen en wij als domme Belgen moeten ons maar aanpassen..
  NEE!! Ge moet u nie aanpassen. Men moet maar zien da wij in ons Belgenland dag en nacht kunnen rondlopen!! Vind het zeer erg wat er met je is gebeurd.

  Like

 19. Noa,

  Misschien ben ik niet de eerste die dit schrijft, ik heb niet alle commentaren gelezen, maar ik zie het als volgt:

  1. De situatie is niet normaal en je hebt gelijk dat je je ertegen verzet en ik denk dat het (veel) vaker moet gebeuren om gehoord te worden.
  2. De situatie is nu wel zo en tot ze verandert kan je niet veel anders doen dan er op de juiste manier op reageren en mee omgaan en als je je onveilig voelt dan denk ik dat de politie wel gelijk heeft dat je iets nodig hebt om je mee te verdedigen, anders blijf je je onveilig voelen.

  Ter afsluiting wil ik toch benadrukken dat punt 1 de werkelijke oplossing is en punt 2 slechts een tussenoplossing. Misschien is het nog te vroeg en is niet iedereen dezelfde mening toegedaan, maar als de tijd rijp is kan 1 actie, zoals de jouwe het verschil maken zoals die van Rosa Parks: https://fr.wikipedia.org/wiki/Rosa_Parks

  Liked by 1 persoon

 20. Beste,

  Ik ben het helemaal met je eens, maar helaas is dit realiteit niet alleen in de avond maar ook overdag. Het is normaal geworden, dit nietalleen naar vrouwen in jouw verhaal maar in het algemeen, Geweld, agressie is iets van deze tijd. Als mijn vrouw de hond uitlaat tegen 22 uur kun je rekenen op problemen en dan wonen wij niet eens in een grote stad. Je ziet het overal om je heen normen en waarden zijn ver te zoeken en helaas gaat het van kwaad tot erger. We gaan een toekomst tegemoet waarbij je helaas minder veilig bent. Ik heb zelf 2 dochters die nu nog kinderen zijn, ik zie het niet goedkomen.

  Like

 21. Hallo Noa, ik ben thibaud, een 16 jarige student in Gent. Op vandaag is het gewoon moeilijk om nog vrij rond te lopen op straat, het is daarom misschien handig om af en toe eens te kijken wat er in de omgeving zoal te doen is wat betreft veiligheid, inbraken en preventie. Op de website https://www.burenonline.com vind je allerlei tips en handige weetjes (de zogegde do’s en dont’s) van je omgeving + de buren houden ook een oogje in het zeil. Alleen de buren kunnen de buurt veiliger maken in mijn opinie. Success!

  Like

 22. Het is in Antwerpen al jaren niet meer veilig ’s avonds. Spijtig genoeg zijn er dingen die het nog gevaarlijker maken voor vrouwen ( blond haar/kort rokje/ … ) Dit is nu eenmaal zo en kan niet opgelost worden door pepperspray of meer politie controle want zo’n gevaarlijke mannen lopen steeds rond. (en vrees dat dit nog erger zal worden door de vluchtelingen-probleem)
  Het enige dat je kan doen is om niet in zo’n situatie terecht te komen en zeker niet alleen op straat te wandelen.

  Like

 23. volledig gelijk! ik ging vroeger ook veel weg in de stad antwerpen en hoef toch niet op mijn horloge te kijken hoe laat het is. De bedoeling is toch dat we ons veilig voelen. Ben alleen bang dat het nog erger zal worden in de toekomst…

  Like

 24. Het gebeurt niet alleen bij vrouwen, ik ben zelf een paar jaar geleden overdags overvallen met een machete. In mijn ogen ga je nooit 100% veilig zijn. Maar je kan wel een paar dingen doen om te vermijden dat er werkelijk iets gebeurt. ’s Avonds ga je het best in groep naar huis. Als dat niet mogelijk is, neem je best de fiets of de taxi. Er zijn ook gewoon buurten waar je niet moet komen als het donker is.
  Het is nooit veilig in steden en op sommige plaatsen in Brussel is het zelfs VEEL erger dan in Antwerpen. Probeer altijd voorzichtig en alert te zijn van de buurt waarin je je begeeft en of er al dan niet rare mensen zijn.
  Ten laatste wil ik je het beste toewensen. Laat deze nare ervaringen je er niet van weerhouden om ’s avonds met je vrienden uit te gaan :).

  Like

  1. In vele buitenlandse steden voel ik mij veiliger dan in den Belgiek. En wat doen ze ertegen, in zowel Gent, Antwerpen als Brussel : NIKS NADA NIENTE !!

   Like

 25. Beste Noa,
  Inderdaad iedereen moet zich veilig voelen op straat, ma denkt maar ni dat da ergens nog zo is ze.. & dan zeggen ze ge moet de politie bellen, nee dan komen ze te laat of kunnen ze niks meer doen, het is overal zo, ik vindt erg & tegenwoordig is et ook alleen maar bij meisje’s.. Erg voor zo door te gaan en doen alsof er niks is gebeurd, maar doe het alstublieft in groep naar huis gaan enzo & zeker zo laat..

  Like

 26. Ook jaren studente in Antwerpen geweest. Blij dat ik er weg ben nu. Ik werd paranoïde. Ik kreeg vaak oneerbare voorstellen, werd vaak achtervolgd en ook eens aangeraakt op de trein van daar uit. Ik droeg dan maar een mes bij mij, voor het geval dat. Ik Gent ben ik veel meer op mijn gemak. Wel een opmerking: het waren allemaal niet-Belgen.

  Like

 27. Eerst en vooral, dit kan en mag nooit gebeuren, maar waar er enig reacties van onopgevoede “allochtonen” zeg maar crapuul, afkomst heeft daar niks mee te maken, believe me, dit is pure opvoeding.
  Zelfverdediging nemen en kick their sorry ass.
  Ben het beu om steeds te moeten horen, dat wij “om ons nog maar eens een naam te moeten geven allochtonen” ONS allemaal moeten aanpassen. Aan wat potverdorie. Het feit dat je wordt aangevallen, geeft jou niet het recht om een hele gemeenschap aan te vallen, want wij zijn Belgische Burgers die hier zijn geboren, school hebben gelopen en WEL een goede opvoeding hebben genoten, moeten NOG maar eens boeten voor de shit en de stommiteiten van een bende crapuul.
  En geloof mij ik ken ze ook, heeft niks met jouw haarkleur te maken, WIJ hebben daar ook mee te maken ELKE DAG.
  Die Mogen ze van mij wegsteken.
  Elke keer opnieuw met die vinger wijzen naar een hele bevolkingsgroep is niet OK meissie. Aanklagen en laten berechten, aanklagen en laten berechten en het systeem aanklagen niet iedereen.
  Ik ben geen allochtoon, ik ben een belg, die hier al 25 jaar werkt, belastingen betaald en bijdraagt aan de maatschappij, ik voed mijn kinderen jongens en meisje hetzelfde op, equality en respect op de voorgrond.
  Ja racist is snel gezegd, ik weet dat ook, mensen moeten kunnen zeggen wat ze willen, maar stop met in één richting te wijzen.
  Ik heb nog nooit een verslaggeving gezien waar bij staat, meisje aangevallen op straat door BELG.
  Allochtoon komt krachtiger over, wat met al die Belgische pedofielen, de verkrachters, de moeder die haar dochter onlangs de keel wou oversnijden omdat ze depressief was, stond daar ook Belgische vrouw nee die is psychologisch niet in orde. Weet dat wat je zegt correct is, nogmaals, van een vrouw blijven ze met hun handen af, PUNT.

  Like

  1. De problemen die Noa en andere vrouwen hier aankaarten zijn absoluut gelinkt aan de islam. Het is een vaststaand historisch feit dat Mohammed zich bezondigde aan kinderseks, verkrachting, moord op vrouwen en ook handel in seksslavinnen. Dit alles is terug te vinden in koran en hadith.
   Jullie dwingen jullie vrouwen zich te wikkelen in doeken die even vormloos als kleurloos zijn. Het is jullie vrouwen verboden ons, niet-moslims, aan te kijken, laat staan ons aan te spreken. Heel akelig en onaangenaam allemaal.
   In tal van islamlanden worden dagelijks kleine meisjes uitgehuwelijkt

   Liked by 1 persoon

 28. Triestig! Maar 15 jaar geleden zat ik ook in Antwerpen op school. Gedurende 10 jaar. Dag in dag uit dwars door Antwerpen stad.
  Dan spreek ik als jongeman die van Limburg komt, waar het rustig wonen is en je dan in een kist met veel rotte appels gegooid wordt….
  Ze hebben me zo ooit met men brommertje waarmee ik van t station naar de londenstraat reed ondersteboven gereden, ik lag daar en ze reden gewoon door omdat “ik” t maar was….
  Toen vanaf die moment is men afkeer voor bepaalde personen gekomen….je kan er niet aan doen maar je wordt zo gemaakt door de maatschappij!
  Wij moeten ons aanpassen! …. waar gaat dit naartoe, hoe lang nog eer t grondig fout gaat…. tis al 5 na 12!
  Maar goed…
  Wil je toch de raad te geven goed op te letten want ik ken je niet maar zou het erg jammer vinden moest je binnenkort in de krant staan tussen andere bericht!

  Sad sad world!

  Like

 29. Beste Noa,

  Ik vind het alvast zeer naar wat jou overkomen is. Het is spijtig dat we in een wereld leven waarbij een vrouw, ongeacht het uur, niet altijd alleen veilig over straat kan lopen. Iedereen heeft dat recht, man of vrouw.

  Hopelijk blijven de nare ervaringen beperkt en raad ik je aan, zoals iedereen hier, om in groep naar huis te gaan (zoek een jongen die je wilt begeleiden, je zal zeker geen moeite om iemand te vinden die hiervoor bereid is). Wat je ook kan doen is op een cursus zelfverdediging gaan. Hierdoor zal je minder schrik moeten hebben als je word aangesproken en kan je jezelf verdedigen.

  Beste wensen,

  Yoeri

  Like

  1. Laat me niet lachen zelfverdediging. De gasten die die vrouwen aanranden en lastig vallen zijn geen doetjes wat denk je te bekomen met 2j zelfverdediging? Bij mij zit het in mijn bloed meegekregen van mijn vader! Zelf vroeger een straatvechtertje geweest en dan nog bijna 20j gevechtsport gedaan. Ik ben dus het type dat voor niemand opzij gaat ook als ze met twee of drie zijn. Ik zie een vrouw mij al afweren met een jaartje zelfverdediging hahaha lachen is dat ja. Als ik het plat van mijn hand tegen je kin zet slaap je een minuut of 10. Denk toch eens na voor je iets zegt. Een mes of iets dergelijks zou al veel beter zijn want daar kan je iemand pijn meedoen als vrouw maar ja dan moet je achteraf de gevolgen wel dragen als je je zo moet verdedigen want uiteindelijk zal hij dan wel het slachtoffer zijn met onze fantastische justitie

   Like

 30. Ik kende dat gevoel van onveiligheid reeds 17 jaar geleden als studente in Brussel. Een medestudente droeg steeds een matrak en pepperspray met zich mee. Dat was vooral op zondagavond een hulpmiddel als we naar ons kot moesten met tram, metro of bus.

  Ik vind het spijtig dat je als jonge vrouw zo’n dingen reeds moest mee maken. Ik wens je in ieder geval veel sterkte om snel van deze nare ervaring af te geraken.

  Laat in ieder geval je studententijd niet verpesten door deze voorvallen. Maak van je studententijd vooral heel veel LEUKE herinneringen voor later.

  Nog veel succes met je studies.

  Like

 31. Vandaag naar de laatavond voorstelling van ‘The Martian’ in Metropolis Antwerpen geweest. Plots beviel me dat ongure gevoel dat je krijgt wanneer je merkt dat je in de minderheid bent, en er hostiliteit is naar jou ras toe. Het rumoerige en stoere gedrag van 20-30 jarige Marokkanen, dat niet thuis past in de cultuur die je zo gewoon was. Je voelt je niet op je gemak. Je intuitie waarschuwt je dat de mensen die achter je staan niet te vertrouwen zijn. En dan wordt de eerste stap gezet. Ik hoor hen praten: “Zijn vriend zit tegelijk in een andere rij aan te schuiven, ze spelen vals”. Je probeert het te negeren maar je weet wat er gaat volgen. Mijn rij gaat sneller, dus mijn vriend komt bij mij staan. De cultuurverrijkers kunnen er niet mee om, dat ik nog niet besef dat ik minderwaardig ben. Dit wordt mij onmiddellijk duidelijk gemaakt door mij voor te steken in de rij. Zij weten echter niet dat ik nog liever sterf dan mijn principes te verraden. Denken ze nu echt dat ik publiek aan 100 andere mensen, het zoveelste voorbeeld ga geven dat zij nu de baas zijn? Ik ga terug voor hen staan, en het duwwerk begint. Zijn bevel volgt: “Ga uit de weg of ik slaag je tanden in.” Ik denk even na hoe lang het mij zou duren om nieuwe tanden te laten steken. Niet echt iets waar ik naar uit kijk. Waar ik wel naar uit kijk, is wat ik daarna met hem zou laten doen. Ik kijk hem recht in de ogen en antwoord “Besef goed wat je doet, je gaat er spijt van krijgen”. Ik vind dat je mensen namelijk moet waarschuwen voor ze een keuze maken waar ze de rest van hun leven spijt van zullen krijgen. Hij beseft dat ik het meen. Ook al is hij fysiek 2 keer zo groot als mij, zijn instinct waarschuwt hem. Voor het verder tot hem kan doordringen, staat mijn bestelling op de kassa. Ik vraag aan de Dame om security te bellen. Gewoon even uit principe. Ik geloof namelijk in het concept van private politie. Niet dat ik van deze veel verwachtingen heb, maar het doet toch goed te weten dat ze er binnen de minuut zullen staan. Ze zegt echter dat ze niet weet hoe die te bellen. Ik zie plots dat ze van dezelfde afkomst is als hem. Ik reken af en wandel verder naar men film, met het besef dat ik in dit land mijn dochter niet zal laten opgroeien.

  Liked by 1 persoon

  1. U vermeldt een incident in Metropolis met allochtonen. Ik ben er vorig jaar eens “gebombardeerd” met pop-corn door “jongeren”(ge weet wel) , die een oude grijze kop van een gepensioneerde autochtoon, langs achter een “plezant” doelwit vonden, in de zaal, tijdens de pauze. Mijn verbaal protest werd wel op hoongelach onthaald, maar ze hielden daarna wel op, dat wel ! Mijn rondvraag bij generatiegenoten wees uit dat er nog “slachtoffers” waren van dergelijke fratsen door “jongeren”(ge weet wel) en dan zouden WIJ, autochtonen de vermeende “racisten”(sic) zijn !!!!!!!!

   Like

 32. Hey Noa,

  Wat erg zeg! Maar oh zo herkenbaar hier bij mij. Alleen heb ik gelukkig nog geen slagen/stampen gekregen. Wel ontelbare ongewenste aanrakingen. Het is te belachelijk hoe mensen reageren op zoiets. Alsof we het vragen om ‘lastig’ gevallen te worden. Waarom zouden wij inderdaad niet gewoon mogen rondlopen in onze mooie stad Antwerpen? Dat die mannen hun eigen eens inhouden zeg! Wij zouden dat eens moeten doen, dan zullen ze nog al eens kijken.
  Ik hoop dat je je niet gaat wegsteken en buiten blijft komen.

  Hou je goed!

  Liked by 1 persoon

 33. Hoi, ik ben eigenlijk heel blij om dit te lezen en te zien dat ik niet de enige ben. Ik ben na mijn studententijd in Antwerpen komen wonen en had in het begin echt een open geest. Maar stilletjes aan is die openheid afgebrokkeld.
  Ik vind het heel jammer om te zeggen, maar ondertussen heb ik geleerd waar bepaalde “vooroordelen” vandaan komen. Waar rook is, is vuur. Veel vuur. Ik ben die eerste jaren verschillende keren aangerand geweest en ik krijg op wekelijkse basis wel schunnigheden naar mijn hoofd geslingerd. Een keer ben ik letterlijk moeten vluchten voor 3 mannen met heel slechte bedoelingen. Sinds 2 jaar is “op vrouw spugen” ook een nieuwe rage geworden.
  Ik heb de indruk dat het de laatste jaren alleen maar erger is geworden.

  Ondertussen heb ik mijn gedrag noodgedwongen aangepast. Ik steek de straat over indien nodig of doe een blokje om, joggen doe ik in lange, wijde kleren en enkel bij daglicht. In de tram ga ik nooit achteraan zitten. Sommige straten vermijd ik volledig. Ik vermijd altijd oogcontact.

  O ja, en ik ga binnenkort verhuizen want ik kan het hier niet meer verdragen.

  Wat mij stoort, is ook hoe je onmiddellijk als rechtse nazi wordt aanzien als je het probleem durft aankaarten. Ik wil gewoon respectvol behandeld worden. Wie mij respectvol behandelt, krijgt mijn respect terug ongeacht zijn/haar afkomst.

  Ik merk wel op dat de seksuele intimidatie bijna zonder uitzondering door één zeer welbepaalde groep gebeurt. Als ik dat durf zeggen, word ik beschouwd als een racist. Maar misschien moeten de mensen uit deze specifieke gemeenschap ook eens de hand in eigen boezem durven steken. Er loopt met de opvoeding van vele van die jongens iets grondig fout. Zij krijgen het idee aangepraat dat een vrouw er altijd zelf om vraagt. Mijn woordje “NEE” lijken ze niet te begrijpen. Ik heb al letterlijk als verklaring gekregen: “Maar jij bent toch westers meisje”?
  Het is beangstigend dat het voor sommige mannen gemakkelijker is dan een vrouw aan te randen dan gewoon niets te doen.

  Ik vind het wel heel erg spijtig dat ik na al die onaangename incidenten heel wantrouwig ben geworden naar mannen van de ons welbekende bevolkingsgroep. En dat vind ik zo jammer voor de mannen uit diezelfde groep die wel respect hebben. Want ergens zijn zij natuurlijk ook het slachtoffer van de vele rotte appels…

  Liked by 1 persoon

 34. Beste Noa,

  Normaal reageer ik niet snel op blogberichten, maar voor deze maak ik graag een uitzondering. Wat een pure en sterke blog. Heel sterk van je om er open over te zijn. Om te beginnen schaam ik me als jonge kerel voor het feit dat mannen zo dreigend en gewelddadig kunnen zijn. Gewoon een schande.

  Eerst en vooral heb je volkomen gelijk! Dat de politie trouwens zo reageert en dat mensen zo zagen over het feit dat je zo laat niet buiten moet komen, dat slaat toch op niets vind ik…
  Ik sluit me ook helemaal aan bij jouw visie op het Antwerpse beleid als het over veiligheid gaat. Ik ben nu 24 en heb zelf 2 jaren in Antwerpen(-Zuid) quasi gewoond (op kot) tijdens mijn studies. Zelf heb ik tijdens die periode als jonge twintiger ook al zo situaties van dreigementen of op het randje van (verbaal) geweld meegemaakt. Je kan voor het minste al (ineen)geslagen of bedreigd worden. Die risicosituaties, die je zelf echt niet in de hand hebt, zullen jammer genoeg niet verdwijnen uit deze maatschappij.

  Ik wou dit even delen met jou (en andere lezers) zodat je weet dat je zeker niet alleen bent met jou ervaringen (en met jouw mening over het Antwerpse veiligheidsbeleid).

  Hopelijk kan je toch nog met de volle goesting genieten van je studentenleven in Antwerpen, Noa. Nogmaals, zeer sterk van je om dit te delen 🙂

  Kobe.

  Like

 35. Helaas is dit de wereld waarin we leven vrees ik. Wanneer ik op klaarlichte dag ga shoppen word ik zelf meermaals lastig gevallen en dit zijn elke keer opnieuw allochtonen. Het is mij ook al overkomen dat ze snacht’s met hun belachelijk dure met drugs betaalde auto naast mij komen rijden om mij te intimideren, en dan hoop je gewoon laat dit aub goed aflopen. Koop de pepperspray ook al is het legaal. Ik heb het ook, en het interesseert mij geen zak dat het een verboden wapen is. Helaas zij deze mannen nooit alleen, dus dat busje zal ons zelden redden. Maar zolang het niet de dochter van een politieker is die bijna word aangerand , zal hier nooit iets aan veranderen. België is fucked!

  Like

  1. Zij kunnen zich dat permitteren omdat zij WETEN dat autochtonofoob racisme/discriminatie kennelijk vanwege het politiek-correct ontaard Tweezakkerij-Systeem NOOIT enigerlei jurisprudentie lijkt te mogen krijgen, minstens die perceptie wordt gewekt. Gelooft u me niet ? Zoek dan zelfs eens naar enigerlei rechtspraak ter zake, ge gaat lang , heeeeel lang en tevergeefs bezig zijn. Hoe autochtonofoob DISCRIMINATOIR het Tweezakkerij-System autochtonen be(mis)handeld, blijkt onomtstotelijk en onweerlegbaar uit het feit dat de Overheid WEL een “Minderhedenforum” subsidiëert” maar DISCRIMINATOIR geen “Meerderhedenforum”, al betalen autochtonen, omwille van hun numerieke meederheid, ongetwijfeld het grootste volume aan belastingen, kennelijk om door het Regime autochtonofoob-discriminatoir achteruitgestoken te worden !

   Like

 36. Het Systeem is dermate politiek-correct ontaard dat het PERMISSIVITEIT als “verdraagzaamheid “(sic) camoufleert. Daar oogsten we nu de bittere vruchten van, van die LAKSE , NAIEVE vermeende ……”verdraagzaamheid” tegenover geïmporteerde culturen die de vrouw ten onrechte als een ondergeschikte, minderwaardige reproductiemachine beschouwen.

  Like

 37. je hebt overschot van gelijk, en ik steun je volledig in wat je hier neerschrijft en met wat ik lees in bepaalde comments. Helaas moeten we inderdaad opletten met wat we zeggen of schrijven want dan zijn we plots racisten. Het is zeer triest dat dit jou is moeten overkomen en dat je je nu onveilig voelt in een zeer mooie en aangename stad. maar het is nog triester dat er in dit land geen ruimte is voor dialoog over dit thema. Misschien heb jij nu hiermee een eerste stap gezet, en dan kan ik je alleen nog maar verder steunen hierin.
  veel succes en keep the head up high! laat je niet neerhalen door dit ene voorval…

  Like

 38. En ze zijn nog veel meer van die kansloze sukkels aant binnenhalen die niets te verliezen hebben.
  Wij zijn geboren met de opvoeding te hebben om respect te hebben voor jan en alleman, vrouwen inclusief. Helaas zitten wij op een punt in de geschiedenis, dat onze zogezegde democratie, eigenlijk niet meer bestaat. Wij moeten wel stemmen maar er is niets waar wij over kunnen beslissen. En de personen die het beleid uitschrijven wonen en komen alleen in buurten waar zo een zaken zich niet voordoen.
  Ik ben al blij voor u dat de eerste man die je tegenkwam u heeft geholpen.
  Daar zullen we ons moeten aan optrekken.
  Maar we zijn nog lang niet aan t ergste gekomen…
  Ik ben zeker geen doemdenker maar de oorlog komt dichter, en in tijden van oorlog telt de wet van de sterkste. En laat dat nu net een probleem zijn voor ons belgjes, we denken alleen maar aan een oplossing als t te laat is…

  Liked by 1 persoon

 39. Dit is dus de situatie die je krijgt als je als maatschappij zonder veel controle mensen van allerlei slag ( lees : culturen en/of religies die voor een belangrijk deel vrouwen beschouwen als ongelijkwaardig aan mannen ) in je land toelaat. Combineer dit met een véél te laks bestraffingsbeleid voor criminelen ( dat zijn het wel degelijk in dit voorbeeld “avondwandeling” ) en het wordt duidelijk hoe zulke situaties ontstaan. D.w.z. duidelijk voor iedereen die niet de politieke correctheid en daarbijhorende achterlijke instelling van de meeste van onze politici bezitten…

  Like

  1. Dat is zo omdat de politiek-correcte mythologie der Linkse Kerk met haar cultus rondom HUN “Bijbel” : “Diversiteit is een verrijking” kost wat kost overeind dient gehouden te worden met alle politiek-correct censuur middelen. DAAROM mag kennelijk autochtonofoob racisme/discriminatie vanwege het Tweezakkerij-Regime blijkbaar nooit enigerlei jurisprudentie krijgen of minstens de perceptie in die zin wordt alleszins gecreëerd.

   Liked by 1 persoon

 40. sterkte meid, een van mijn vriendinnen woonde op linkeroever en gaat normaal gezien altijd via de voetgangerstunel naar huis ook als het donker was tot op de moment dat ze er lastig gevallen werd door een man en zij eigenlijk geluk had dat ze net iets sneller kon lopen als hem en zo nog net op tijd in de lift geraakte waar al andere mensen in zaten zodat hij (die er dan ook wel bij geraakte) niets meer kon doen, want eens in de lift belde ze haar vader op van dat ze bijna boven was en dat ze er zo was dus. Maar moest ze die lift niet gehaald hebben dan wist ze niet wat er gebeurd zou zijn geweest. En het was dan nog niet eens donker buiten maar soms zijn er zo van die mannen (soms ook vrouwen) die beter niet op straat rondlopen voordat ze de gedragscodes leren.

  Als vrouw loop je soms nog liever tegen u gsm te praten de hele dag (ook al staat die niet aan) zodat ze je niet lastig vallen maar dat is dan weer zo associaal dat weinige hiervan gebruik maken

  Like

 41. Deze toestand is te danken aan de MSM (mainstream media) die, omwille van ‘politiek correcte’ redenen, het probleem jarenlang gecensureerd en verbloemd hebben.
  Nu de MSM dreigen voorbijgestoken worden door informatie via de sociale media, beginnen ze ‘schoorvoetend’ over deze toestanden te berichten om hun geloofwaardigheid niet helemaal te verliezen. Betrouw de MSM niet!

  Liked by 1 persoon

  1. Men moet wel gek wezen om zijn centen te verkwisten aan de overgrote meerderheid der gazetten en tijdschriften, gevuld met politiek-correcte excrementen van bijna exclusief gauchistische schrijvelaars , die zich inbeelden “opiniemakers”(sic) te zijn, net of de dagdagelijks objectief-correct constateerbare realiteit onze opinie niet zou “maken” !

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s